Ongewenste omgangsvormen en integriteit

Ongewenste omgangsvormen zijn soms bewust, maar is ook gedrag dat onbedoeld intimiderend kan overkomen op het slachtoffer. Het gaat echter niet om de intentie van de ‘dader’, maar om hoe de ontvanger het ervaart. Wat de één onschuldig vindt, kan de ander als vervelend, vijandig, vernederend of intimiderend ervaren. Het is dan ook belangrijk een melding altijd serieus te nemen.

Werkgevers, klein of groot, zijn vanuit de Arbowet verplicht een veilige werkomgeving te bieden aan hun werknemers. Zo moet u aandacht schenken aan psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Het aanstellen van een intern en of extern vertrouwenspersoon is een mogelijkheid om invulling te geven aan deze verplichting.

Wat is Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)?

Hoe medewerkers en leidinggevenden onderling en op de werkvloer met elkaar omgaan, heeft impact op hoe iemand zich voelt. Zeker als er sprake is van ongewenste omgangsvormen, zoals pesten, agressie en geweld, discriminatie of seksuele intimidatie. Het zijn allemaal vormen van psychosociale arbeidsbelasting. PSA kan ingrijpende gevolgen hebben. Mensen kunnen er letterlijk ziek van worden. Een derde van het ziekteverzuim in Nederland wordt veroorzaakt door werkgerelateerde psychische klachten. Daarmee is psychosociale arbeidsbelasting (PSA) de meest voorkomende beroepsziekte in ons land (bron: Ministerie van SZW).

Wat zijn ongewenste omgangsvormen?

Vormen van ongewenste omgangsvormen zijn bijvoorbeeld pesten, agressie en geweld, discriminatie en (seksuele) intimidatie.

Pesten

Voorbeelden van pesten zijn het laten uitvoeren van onzinnige taken, negeren en buitensluiten, imiteren en belachelijk maken, kleinerende opmerkingen, constante kritiek, vernederen, roddelen en het maken van grapjes ten koste van anderen.

Agressie en geweld

Bij agressie en geweld gaat het om beledigingen, bedreigingen, pesterijen en zelfs gewelddadig gedrag.

Discriminatie

Bij discriminatie voelt iemand zich ongelijk behandeld voelt en/of wordt iemand op basis van persoonlijke kenmerken wordt uitgesloten. Bijvoorbeeld op grond van ras, nationaliteit, geslacht, seksuele geaardheid, godsdienst, handicap, leeftijd of soort contract.

(Seksuele) intimidatie

(Seksuele) intimidatie op het werk is elke vorm van (seksuele) toenadering, verzoeken om (seksuele) gunsten of ander (seksueel getint) gedrag in de werkomgeving, die als ongewenst worden ervaren. Intimidatie kan verbaal, non-verbaal of lichamelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan intimiderende vragen, opmerkingen, mailtjes en andere berichten, maar ook machtsmisbruik valt hieronder. Bij fysieke intimidatie is er sprake van lichamelijk gedrag, waardoor iemand letterlijk in een hoek wordt gedrukt. Seksuele intimidatie zien we vaak in de vorm van seksueel getinte opmerkingen, ongewenste privé vragen of fysieke aanranding.

Integriteit

Niet integer handelen is als een medewerker in strijd met de voorschriften van een organisatie handelt of op andere wijze de normen en waarden niet naleeft. Denk hierbij aan misstanden, misbruik van vertrouwelijke informatie en misbruik van bedrijfsmiddelen, maar ook aan fraude, diefstal, omkoping, vriendjespolitiek en belangenverstrengeling.